MIELI
Tervetuloa Urheilijan Mieli -valmennukseen!
- Elämän tasapaino
- Toimintasuunnitelma
- Luonteenvahvuudet
- Itseluottamus
- Tunteet ja niiden säätely
- Keskittyminen
- Kilparutiinit
- Stressin säätely
1. Elämän tasapaino
Vahva psyyke ei koske pelkästään urheilua, vaan koko elämää ja sen osa-alueita. Joskus on vaikea ymmärtää miksi suoritus ei onnistu kovasta yrityksestä huolimatta, mutta jos tarkkailet elämän muita tilanteita, sosiaalisiasuhteita, itsepuhetta, tai käytöstäsi ylipäätään, voit löytää haasteet ja kehitättävät ominaisuudet. Miten reagoit stressaantuneena arkielämässä, entä miten reagoit lajin parissa kun tilanne ahdistaa. Urheilutilanne muistuttaa lopulta selviytymistilannetta, joissakin lajeissa lähe tilannetta, jossa eloonjäämiskamppailua muistuttavat tunteet heräävät.
Elämän on tasapainottelua perheen, läheisten, työn ja harrastusten kanssa. Urheilu on vain yksi osa elämää, jollekin tärkeämpi osa kuin toiselle. Muista, ettei urheilusuoritus tai menestyminen urheilussa määrittele Sinua elämän muilla osa-alueilla sosiaalisissa suhteissa, tai työelämässä. Ystävänä, perhe, työ- tai opiskelukaverit pysyvät rinnallasi, oli tulos mikä hyvänsä. Olet arvokas läheisillesi ilman menestestystäkin! Toivottavasti koet olevasi arvokas kaikista tärkeimmälle, itsellesi, myös epäonnistuessa ja vaikeiden aikojen tullen.
Tehtävässä tulet selvittämään paljonko annat aikaasi elämän eri osa-alueille, saavatko tärkeimmät asiat eniten huomiotasi, onko haasteita antaa aikaa niille asioille, jotka Sinulle ovat tärkeimpiä. Tilanteen muuttuvat, elämä on ala- ja ylämäkeä, prioriteetit vaihtuvat, joten saattaa olla että hetkellisesti painotat asioita, jotka eivät ole niin tärkeitä, mutta velvollisuutesi on suorittaa ne. Tehtävä on toivottavasti ajatuksia herättävä, sillä niin sen on tarkoitus, eikä oikeita vastauksia ole. Toivon kuitenkin, että tulet tietoiseksi mille asioille annat aikaasi ja selvität, voitko vähentää voimavaroja vieviä asioita ja antaa enemmän aikaa tärkeille asioille.
2. Toimintasuunnitelma
Oletko jo tehnyt toimintasuunnitelman urheilijana?
Mikä on suurin päämäärä mitä kohti olet menossa. Mitkä ovat tavoitteesi päivä, viikko, kuukausi ja kausi kerrallaan? Entä useamman vuoden tavoitteet? Miten etenet niitä kohti, mitä esteitä voi tulla tiellesi, mitä teet silloin.
Nyt on aika tehdä sotasuunnitelma. Jos olet tehnyt joukkueen kanssa yhteisen suunnitelman, hieno homma! Mutta suunnitelma ja tavoitteet tulisi kirjata myös yksilötasolla.
Täytät suunnitelman itsellesi itseäsi ja valmentajaa varten, jotta molemmat tietävät tarkat askeleet kohti päämäärää. Jos olet Urheilijan Mieli -valmennuksessa, niin toivon että täytät suunnitelman myös fysiikan osalta, mutta se ei ole pakollista.
Lataa toimintasuunnitelman koneelle, ja jaa se kansioon, jonka teen Sinua varten. Täytä toimintasuunnitelmaa vähintään niin pitkälle, kuin yhteinen valmennusmatkamme on määrä kestää.
3. Luonteenvahvuudet
Tiedätkö jo luonteenvahvuutesi?
Luonteenvahvuuksien tunnistaminen on olennainen osa itsetuntemusta ja hyvinvointia. Voit käyttää vahvuuksiasi urheilijana. Kun valmentaja tietää vahvuutesi, myös hän hyötyy niistä valmentaessaan Sinua. Jos olet joukkueurheilija, niin valmentaja voi ryhmäyttää ja antaa tehtäviä vahvuuksiesi mukaan.
Tässä tehtävässä pääset selvittämään vahvuutesi. Testi on tehty positiivista psykologiaa käyttäen, eli negatiivista palautetta ei anneta, vaan piirteet joita Sinulla on vähiten, ovat listan viimeisimpiä.
Kun tein tätä tehtävää seitsemän vuotta sitten, liikutuin, koska huomasin omistamani ne luonteenvahvuudet, joita ihmisissä arvosta eniten. Toivottavasti tehtävä antaa myös Sinulle positiivisia tunteita. Huomaa, että voit vaihtaa suomenkielen henkilötietolomakkeen vasemmasta yläkulmasta.
4. Itseluottamus
Nyt kun luoteenvahvuudet ovat Sinulle selvillä, on hyvä lähteä kehittämään niiden kautta itseluottamusta.
Itseluottamusta voidaan vahvistaa mm. huomioimalla luonteenvahvuuksia. Jos olet joukkueessa, niin valmentaja voi huomioida vahvuuksia, jos teet yksin valmennusta, niin ala kiinnittämään vahvuuksiesi kautta huomiota: Missä olet onnistunut?
Itseluottamuksen kehittymiselle olennaista on, että hyväksyt epäonnistumisen, jos epäonnistumista edes on. Kuka määrittää epäonnistumisen? Oletko itse määritellyt sen? Määritte uudelleen! Mieti mikä on onnistunut lajisuoritus, missä menee epäonnistumisen ja onnistumisen raja, onko valmentaja yhtä mieltä, eli onko teidän odotukset (eli tavoitteet) samassa linjassa. Luokitteletpa miten tahansa epäonnistumisen, kyseisessä suorituksessa voi olla tappiosta huolimatta monta onnistumistakin. Ottelussa olet tehnyt ehkä useankin hyvän suorituksen, mutta ihmismieli on valitettavasti sellainen, että se muistaa vain epäonnistumiset. Tästä syystä ala seurata onnistumisia ja kirjota onnistumispäiväkirjaa.
Hyvään itseluottamukseen kuuluvat vahvasti kaikki psyykkisen valmennuksen osa-alueet, jotka vahvistavat itsetuntemusta. Myös rutiineilla voi vahvistaa omaa osaamistaan ja itseluottamustaan.
5. Tunnesäätely
Tunnesäätely on ehkä tärkein osa vahvaa psyykettä, osa parempaa itsetuntemusta. Kun tietty ajatus ja tunne viriää, siitä seuraa tietynlainen fysiologinen reaktio joko negatiiviseen, tai positiiviseen suuntaan. Jos tunteitaan ei tunnista, niitä ei voi säädellä. 80 % ihmismielen ajatusjuoksusta on negatiivista. Jos ajatuksiin ei tietoisesti johda, on todennäköistä, että ajatukset virtaavat negatiivista kehään, jossa esimerkiksi itsekriittisyys johtaa ahdistuneisuuteen, ehkä tilanteiden välttelyyn, tai yli-/alisuoriutumiseen.
Tunnesäätely edellyttää, että tunnistat tunteesi ja osaat nimetä ne, opit kuuntelemaan itsepuhettasi, eli kuulemaan ajattelua. Voi kuulostaa helpolta, mutta sitä se ei aina ole, pian pääset kokeilemaan. Ihmiselle on nimetty kuusi perustunnetta, jotka ovat; ilo, suru, pelko, viha, inho ja hämmästys. Näiden lisäksi on paljon muita tunteita ja erilaisia mielialoja.
Tunne ei ole koskaan oikea tai väärä. Negatiivisetkin tunteet ovat tärkeitä. Pelko on auttanut meitä kautta aikojen selviämään jännittävistä tilanteista, on ollut sitten kyseessä hengissä pysyminen, tai urheilusuoritus. Negatiivinen tunne voi olla haitallinen silloin, jos tunne jää päälle, aiheuttaen esimerkiksi epäonnistumiskierteen.
Muistathan, että sosiaalisissa tilanteissa tunteet tarttuvat, joten joukkueessa negatiivinen tunne tarttuu helposti pelikaveriin. Jos koet olevasi arvokas ja merkityksellinen ihmisenä, ymmärrät paremmin arvosi myös joukkueessa, ja kuinka voit omilla teoilla ja tunteilla vaikuttaa joukkueen yhteishenkeen. Joukkueessa pelinjohdolla on suuri vaikutus siihen, että jokainen pelaaja saa arvostusta ja tuntee olevansa tärkeä osa joukkuetta.